נטופה ערבה - Lactarius Deliciosus
הנטופה הערבה היא פטרייה יפה ובשרנית ואהודה מאוד על לקטים. היא נחשבת כמכילה כמות חלבון גבוהה ושומנים איכותיים. ומלבד ערכים תזונתיים יש לה פוטנציאל בריאותי. נטובה ערבה נמצאה כמוגדת חמצון, משפרת מיקרוביום, מווסתת רמות סוכר ועוד.

מחקר סיני על נטופה ערבה בדק את ההשפעות נוגדות החמצון ומווסתות רמות סוכר של הפטריה. הממצאים הראו שלנטופה יכולת מרשימה לסלק רדיקלים חופשיים, ובכך להגן מפני נזקי חמצון. ובנוסף, מיצוי כהלי של הפטריה עיכב אנזימים שמשפיעים על ספיגת סוכר ועל רמות הסוכר בדם (אלפא-עמילאז ואלפא גלוקוזידאז) ובכך נטופה תורמת לויסות רמות סוכר גבוהות בדם . מחקר נוסף מ 2022 שנערך בסרביה מחזק את המסקנה שנטופה ערבה היא נוגדת חמצון, ועוד מוסיף, שלנטופות אפקט מגן מפני מוטציות גנטיות שעלולות להוביל להתפתחות סרטן ושלנטופות פעילות אנטי- בקטריאלית. מחקר טורקי שבדק מיצויים של נטופה בממסים שונים ומחקר נוסף מ 2016 גם הם הוכיחו שלנטופה ערבה יש השפעות אנטי-בקטריאלות, נוגדות חמצון ואנטי-סרטניות.
מעניין לומר שנטופה ערבה לא נחקרה כמפחיתת דלקת או מחזקת חיסונית, פעילויות משותפות לפטריות באופן כללי. הערה נוספת היא שהמחקרים לא נעשו בבני אדם, ולמרות זאת הפטריה נמצאה כתורמת לבריאות הכללית ולשמירה על תאי הגוף.
אם כן, נטופה ערבה היא לא רק פטריה מזינה מאוד אלא גם יכולה לשפר את הבריאות הכללית של הגוף, עובדה שנבדקה במספר מחקרים. המרקם שלה בשרני והיא יחסית מועטת בנוזלים, את המרקם הייחודי שלה אפשר לנצל בתבשלים לדוגמא:
מתכונים
נטופה מוקרמת:
מתכון של יערה אבירן
5 נטופות
1 בצל חתוך לפרוסות דקות
2 שיני שום כתושות
חבילת שמנת מתוקה (או חלב קוקוס)
2 ענפי טימין (עדיף טרי)
מלח
פלפל
אגוז מוסקט
אופציונלי - גבינת פרמז'ן מגורדת
אופן ההכנה:
מנקים ופורסים את הנטופות לפרוסות בעובי של ס"מ.
מטגנים את הפרוסות במעט שמן זית עד להשחמה קלה בלבד (אין צורך בבישול ארוך).
מוצאים את הנטופות לקערה. מטגנים את הבצל עד להשחמה.
מוסיפים את השמנת או החלב קוקוס. מוספים מלח, פלפל, אגוזי מוסקט, עלי טימין ושום הכתוש. נותנים לרוטב להצטמצם. טועמים ומתקנים על פי צורך.
כשהשמנת/רוטב קוקוס מסמיך מאוד מוסיפים חזרה את הנטופות לאיחוד קצר. אין לבשל בישול ארוך כדי שהנטופות ישמרו על המרקם שלהן.
*ניתן לפזר מעל עוד קצת טימין לקישוט ופרמז'ן.
מוקפץ נטופות בסגנון סיני:
מתכון של יערה אבירן
4 נטופות נקיות וחתוכות
1 בצל פרוס
3 שיני שום פרוסות
רבע ראש כרוב חתוך
2 גזרים חתוכים לאצבעות דקות
רבע חבילה נבטים סיניים
חצי גמבה פרוסה לרצועות
חצי כוס תרמילי אפונה חצויים לגודל נוח לאכילה
חצי כוס פרחי ברוקולי
ס"מ ג'ינג'ר מגורד
5 כפות רוטב סויה
כף שום כתוש
מלח
פלפל
לפיזור מעל: בוטנים קצוצים וכוסברה (אופציונאלי)
הערה: ניתן לשחק עם הירקות כאוות נפשיכם. לא חייבים את כולם
אופן ההכנה:
מטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את הגזר ומטגנים עד שהוא מעט משחים. מוסיפים את הנטופות לטיגון קל. מוסיפים את רצועות הגמבה ופרחי הברוקולי לטיגון קצר ואח"כ את הכרוב, הנבטים, האפונה והשום הפרוס (לשים לב לסדר מהירק הקשה בהתחלה ועד לרך יותר בסוף).
מבשלים כ-5 דקות (לא יותר מידי כדי שהירקות ישמרו על פריכותם).
מוספים רוטב סויה, ג'ינג'ר, שום כתוש, מלח ופלפל. מבשלים עוד קצת רק עד שהרוטב מעט מסמיך ועוטף את הכל.
מעבירים לקערה ומפזרים מעל בוטנים קצוצים.
רצוי לאכול עם אורז.
בתיאבון!