חריפיות- Russula
החריפיות היא משפחה עם בערך 750 מינים בעולם כאשר הישראל מזוהים כ 25 מינים. הן גדלות באדמת היער ומיקוריזיות עם שורשי עצים. לא כל המ ינים מתאימים למאכל ולכן נדרש זיהו מקצועי. מחקרים עדכניים מתחילים להתייחס אליה כמקור לפעילות רפואית בעיקר בזכות פוליסכרידים, נוגדי חמצון וחומרים נוספים.

בדומה לפטריות מרפא נוספות, פוליסכרידים ובטא-גלוקנים של חריפיות נחקרו ובמאמר סקירה מ 2024 מוצג כי פוליסכרידים של חריפיות הם נוגדי חמצון, אנטי-דלקתיים, מוסתים מערכת החיסון, אנטי-סרטניים ואנטי-מיקרוביאלים. בסקירה מ 2025 הראו תרכובות פנוליות, פלבנואידים ונוגדי חמצון נוספים מסוגים שונים של חריפיות. התרכובות הראו פעילוית מווסתות מערכת חיסון, נוגדות חמצון ואנטי-דלקתיות.
פעילויות רפואיות מבוססות מחקר:
ויסות חיסוני- פוליסכרידים של חריפיות נמצאו כמווסתים את מערכת החיסון ואף הראו השפעה של מבנה ומשקל פוליסכרידים על פעילותם הביולוגית. במאמר מ 2025 הוצגו גם פעילויות נוגדות דלקת, נוגדות חמצון ונוגדות סרטן של חריפיות, כחלק מתמיכה במערכת החיסון.
נוגדי חמצון- בסקירה נוספת מ 2024 דווח כי פוליסכרידים של חריפיות יכולות לספוח רדיקלים חופשיים ובנוסף משפיעים על רמות סוכר בדם.
אנטי מיקרוביאלית ונוגדת סרטן- מחקר נוסף מ 2025 הראה בניסוי in vitro פעילות אנטי בקטריאלית ואנטי סרטנית של רכיבים מחריפיות.
- חלק ממנגנוני הפעילות של חריפיות בגוף נחקרו ומאופיינים היטב, במחקרים נמצא שיש השפעה של סוג החריפיות, תנאי הגידול, זמן הקציר וכו' על איכות החומרים הפעילים.
- מרבית הנתונים הם ממחקרים in vitro ונדרש בהמשך מחקרים קליניים.
סיכום:
חריפיות מאוד מעניינות מבחינת התרומה הרפואית שלהן, בייחוד כתומכים במערכת החיסון, נוגדי חמצון ונוגדי דלקת. יחד עם זאת, לא בוצעו ניסויים קליניים ומדובר בעיקר בעדויות ראשוניות.
מתכון:
שווארמת חריפיות, מתכון של נעם חקלאי.
מצרכים:
- 2 בצלים בינוניים קצוצים
- כ 400 גר' חריפיות טריות
- כמון, מלח, פלפל, שמן לטיגון.
הכנה:
- לנקות היטב את החריפיות, לשטוף ולחתוך לרצועות דקות
- מטגנים את הבצל על אש בינונית עד שנהיה שקוף, להוסיף כפית כמון, חצי כפית כורכום ולהמשיך לטגן קלות.
- כשריח התבלינים ממלא את האף, מוסיפים את רצועות החריפיות ומטגנים כ 20 דקות עד שהן מאבדות נוזלים ומתבשלות.
- מוסיפים פלפל גרוס ומלח לפי הטעם.
- ניתן לשדרג תיבול לפי הטעם, להוסיף סומאק, כורכום ופפריקה.
