top of page

שמשיינית  Macrolepiota

 שמשיינית, (או בשמה הקודם מיטרנית), מזכירה בצורתה  מטריה או שמשייה גדולה, ומכאן שמה. היא בעלת  כובע רחב, קשקשים חומים, גבעול חלול וגבוה ובישראל גדלה בצפון. כפטריית ליקוט היא מאוד נפוצה באירופה ואהובה בגלל גודלה וטעמה (מתכונים בסוף הכתבה). 
ישנם מספר עדויות עליה כפטרייה נוגדת חמצון ואנטי סרטנית ועל כך בכתבה הבאה:

AdobeStock_296616165.jpeg

 

כמה מחקרים בשנים האחרונות בחנו תמציות ותרכובות שמקורן בשמשיינית עם תוצאות שיכולות להיראות מעניינות. הנה העיקר:

• פעילות נוגדת חמצון: 

במחקר על פטריות בר ממרוקו ופורטוגל גילו ששמשיינית מכילה חומרים פעילים כמו חומצות פנוליות, פלבנואידים, קרוטנואידים (כמו β-קרוטן), ליצופין ועוד ושהתמציות שלה יכולות לנטרול רדיקלים חופשיים.

 רדיקלים חופשיים בגוף יכולים לגרום לנזק תאי, דלקות, הזדקנות וכו׳. תזונה עם נוגדי חמצון יכולה לעזור ולהגן על הגוף מפני נזק כזה.


•   פעילות אנטי-דלקתית וציטוטוקסית:

במחקר מ־2018 (ומחקרים נוספים לאחריו) זוהו טריטרפנואידים ספציפיים של שמשיינית שהוכחו in vitro כמעכבות ייצור NO בתאי דלקת, וכן הפגינו פעילות ציטוטוקסית כנגד תאים סרטניים. 

כלומר, חומרים בכובע של הפטרייה עשויים להשפיע על מנגנוני דלקת וריבוי תאים, ולמעשה מראה פוטנציאל אנטי-דלקתי ואנטי-סרטני של הפטריה.


• פעילות אנטי-סרטנית בתרבית תאים:

מחקר על שורת תאי ריאה אנושיים בדק תמצית של שמשיינית, וגילה שהיא יכולה לעכב צמיחה, לגרום לתמותה של תאים סרטניים, ולהפחית את פלישת התאים- כלומר הפחתת היכולת שלהם להתפשט לגרורות. 

מחקר  משנת 2019 על מיני שמשיינית שונים נרשמה פעילות ציטוטוקסית ותכונות ביואקטיביות נוספות. 


עוד מחקר בחן פעילות אנטי-מיקרוביאלית, נוגדת חמצון ואנטי סוכרתית של שמשיינית. 

הפעילות הרפואית של שמשיינית נבדקה ב'מבחנה', כלומר אין ניסויים קליניים (עדיין) אבל המחקרים מראים שיש לה פוטנציאל רפואי, בודדו חומרים פעילים ונבחנו. מלבד הערך התזונתי והרפואי שלה, שמשיינית נחשבת לפטרייה עם ערך קולינרי. אפשר להכין ממנה שניצלים, לצלות אותה על המנגל ולאפות בתנור:
 

מתכון בניחוח אירופאי: סטייק שמשיינית ממולא

מצרכים:

כובעים גדולים במיוחד

גבינה קלה מותכת (אמנטל/גרוייר/קשקבל)

מעט שמנת להרטבה

פטרוזיליה

שום קצוץ

מלח, פלפל

פירורי לחם (לא חובה)


הכנה:

1. מערבבים גבינה, פטרוזיליה ושום.
2. מניחים כף נדיבה במרכז הכובע.
3. מקפלים מעט את שולי הכובע (כמו קערה).
4. אופים בתנור ל־10–12 דקות על 200° עד שהגבינה נמסה ומבעבעת.
5. אופציה: פיזור פירורי לחם מעל לפני האפייה.

ריזוטו שמשיינית בסגנון צפון-איטליה

מצרכים

3–4 כובעי שמשיינית קצוצים גס

1 כוס אורז ריזוטו

1 בצל קטן קצוץ

2 שיני שום כתושות

½ כוס יין לבן יבש

3 כוסות ציר ירקות חם

2 כפות חמאה

מעט פארמז'ן

שמן זית

מלח, פלפל


הכנה
 

1. מטגנים בצל ושום בשמן זית עד הזהבה.
2. מוסיפים את השמשיינית ומטגנים 3–4 דקות.
3. מוסיפים את האורז ומערבבים דקה.
4. שופכים יין ומבשלים עד שהאלכוהול מתאדה.
5. מוסיפים בכל פעם חצי מצקת ציר חם, מערבבים, ומחכים שייספג.
6. אחרי כ-20 דקות, כשהריזוטו קרמי אך לא רך מדי, מוסיפים חמאה ופארמז'ן.
 

שניצל שמשיינית

מצרכים
 

כובעי שמשיינית שלמים וגדולים

2 ביצים

½ כוס קמח

1 כוס פירורי לחם (אפשר פנקו)

מלח, פלפל

מעט פפריקה מתוקה

שמן לטיגון

לימון להגשה


הכנה

1. מנקים בעדינות את הכובע במגבת יבשה. לא שוטפים במים (הוא סופג).
2. מכינים שלושה כלים:

קמח עם מעט מלח ופלפל

ביצים טרופות

פירורי לחם עם פפריקה

3. טובלים את הכובע לפי הסדר: קמח → ביצה → פירורי לחם.
4. מטגנים במחבת עם שמן חם (חצי ס"מ), 2–3 דקות מכל צד עד הזהבה.
5. מגישים עם מעט לימון מעל.

bottom of page